Informacja na temat efektów POPŻ Podprogram 2020

Ośrodek Pomocy Społecznej w Pawłowie z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy ze Świętokrzyskim Bankiem Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – październik 2021.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy).

Pomoc żywnościowa trafiła do 853 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 36,52 tony żywności;

o 3412 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla  osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej – 1 spotkanie dla 3 uczestników
  • żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 4 uczestników
  • Kulinarnych – 2 spotkania dla 9 uczestników
  • Niemarnowania żywności – 1 spotkanie dla 4 Uczestników

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na górę